Onze kennisbank

Benieuwd hoe wij tegen specifieke onderwerpen aankijken? Vind hieronder actuele onderwerpen waar wij ons actief en dagelijks mee bezighouden.
Wat is Directe Digitale Democratie (DDD)?
DDD is een democratisch alternatief waarbij Nederland met één druk op knop zijn/haar stem kan uitbrengen op landelijke onderwerpen. Modern Nederland maakt dit mogelijk via een efficiënt en gebruikersvriendelijk digitaal platform.

DDD is totaal vernieuwend ten opzichte van de gedateerde representatieve variant waarbij Nederland ééns in de vier jaar kunnen stemmen op een politieke partij. In plaats van hopen en vertrouwen of politici via het ouderwetse systeem hun woord/beloftes na (kunnen) komen, kun je via het digitale stemsysteem van Modern Nederland jezelf representeren met een aanzienlijk grote kans dat jouw voorkeuren/idealen worden doorgevoerd.

Modern Nederland kiest niet voor verandering. Modern Nederland kiest voor revolutie.
Wat is Politiek op Maat (POM)?
Modern Nederland biedt Politiek op Maat voor alle Nederlanders. Dit betekent; zonder bureaucratische rompslomp directe ondersteuning vanuit het hoogste platform, voor zowel persoonlijke- als zakelijke situaties.

Met POM maken we een einde aan alle tientallen inefficiënte bureaucratische overheidsinstanties. Alles onder één dak via Modern Nederland, wij zijn alle (overheids)instanties in één. Via POM word je direct gezien en gehoord en krijg je de persoonlijke- en zakelijke ondersteuning die je nodig hebt.

Via onze directe digitale democratie kan het zijn dat je bij het ene landelijke onderwerp tot de meerderheid van de stemmen behoort en bij het andere landelijke onderwerp niet. Mocht de doorvoering van een landelijk onderwerp een negatief effect op jouw persoonlijke- of zakelijke situatie hebben, dan vinden we in persoonlijk overleg een passende oplossing via Politiek op Maat.
Is een digitale stemsysteem wel zo veilig?
Wij hebben precies dezelfde vraag als u - maar dan tegenovergesteld! Is het traditionele stemsysteem met papier en handmatig tellen wel zo betrouwbaar en efficiënt? Vanaf de stembus tot aan de publicatie kan er iets misgaan. Zelfs als wij ervanuitgaan dat er geen ongelukjes gebeuren of papieren kwijt worden geraakt (Denk aan uw eigen ervaringen of zelfs met de postdienst. Kunt u werkelijk zeggen dat er nooit iets is misgegaan?) kan er op elk niveau worden gefraudeerd. Stemlijsten kunnen worden gebrandmerkt. Stemlijsten kunnen worden vervangen. Met de smartphone kan er bewijs worden geleverd op wie wordt gestemd. Elke stap van het proces wordt al beïnvloed door technologie, zelfs als wij op papier stemmen. Maar papier kent geen cryptografie, blockchain en andere nieuwe technieken en wordt met de dag steeds onveiliger en fraudegevoeliger. Papier verandert niet, maar technieken voor fraude wel.


Deels voor die reden gaat Modern Nederland voor een digitale stemplatform die meegaat met de tijd. Met de allernieuwste technieken verzekeren wij meer transparantie en controleerbaarheid. Zo wil Modern Nederland gebruik maken van de Blockchain, de technologie achter de Bitcoin die tot op de dag van vandaag niet gehackt is ondanks de miljarden euro's die een succesvolle hacker opwacht. De blockchain biedt een ongekende mate van controleerbaarheid en transparantie waardoor iedereen met een smartphone mee kan kijken en controleren hoe het proces verloopt. Maar naast splinternieuwe technologie bestaat cryptografisch stemmen al tientallen jaren van bijvoorbeeld de 'Mix Networks en Blind Signatures' van Chaum. Hoewel deze methodes te vroeg waren voor de tijd, is Modern Nederland ervan overtuigt dat het heden de beste moment is om de toekomst waar te maken. Maar laat u zichzelf niet intimideren door deze hoogontwikkelde technologie. Het stemmen zal alleen maar makkelijker worden; met 1 druk op de knop bepaalt u de toekomst van het land.


Uiteraard laten wij het vlees niet keuren door de eigen slager, wij worden ondersteund door meerdere wetenschappelijke onderzoeken, veel van deze zijn ook voor u vrij toegankelijk te vinden in archieven, bijvoorbeeld die van TU Delft.
Waarom DDD over ons huidig systeem?
Electronisch stemmen biedt dus meer veiligheid, transparantie en controleerbaarheid dan papier stemmen zoals wij in vraag 4 hebben uitgelegd. Digitaal stemmen betekent ook dat het eenvoudiger, goedkoper, milieuvriendelijker, efficiënter en accurater qua stemtelling vanwege wiskundige cryptografische verzekeringen wat simpelweg niet vervangen kan worden met handmatig tellen, om een aantal voordelen op te sommen.


De voordelen van het direct aspect zijn ontelbaar: Tegenwoordig worden er door de Tweede Kamer tal van besluiten doorgevoerd en besproken zonder onze inspraak. Denk hierbij aan de vaccinatieplicht, honderd km maximale snelheid, afschaffing basisbeurs, klimaatakkoorden etc. Hoewel Modern Nederland hier zelf geen mening over heeft, is zij wel van mening dat de stemmers hier niet alleen een mening over mogen hebben, maar hier ook daadwerkelijk iets mee mogen doen. Kiezers kaarten zelf aan welk onderwerp wordt behandeld en bepalen zelf of deze vervolgens wordt doorgevoerd of niet. Momenteel mogen wij eens in de vier jaar naar de stembus, maar hebben we daarnaast geen enkel invloed over het proces. Sterker nog, ons grondwet verbiedt ons van de politici verplichten hun beloftes na te komen via het verbod op last en ruggespraak. Modern Nederland wil een einde maken aan de eindeloze bureaucratische rompslomp en de valse beloftes.


Modern Nederland wilt u niet vertegenwoordigen. Modern Nederland wilt dat u zichzelf vertegenwoordigt.
Als iedereen kan stemmen over elk onderwerp zonder daarover een expert te zijn, hoe voorkom je onverstandige beslissingen?
Als u kijkt naar de kiesregister en de standpunten van sommige partijen dan duurt het nog geen vijf minuten voordat u het zat bent van partijen die in uw ogen geen verstandige standpunten heeft. Hoe kan het dan dat deze partijen niet of nauwelijks worden vertegenwoordigt in de Kamer en niet in de regering zitten? Ook al maken zij prachtige beloftes?


Het antwoord is natuurlijk omdat meer mensen dan alleen u tot de kritische conclusie zijn gekomen dat de standpunten onverstandig zijn. Mocht u een gesprek beginnen over een politiek onderwerp, dan zult u vaak overeenkomen dat er belastingggeld zou worden 'verspild'. Mocht men werkelijk zo onverstandig zijn en alleen geld willen uitgeven, dan zou men nooit zo kritisch zijn en de hierboven geplaatse vraag stellen. Het feit dat vrijwel elk van onze supporters deze vraag stelt is een testament over hoe men helemaal niet zo onverstandig is.
 Wij kennen in ons land een 'Stille Meerderheid' en dat wil zeggen dat de meerderheid van Nederland zich niet laat horen in de media. Vaak ontstaat het beeld over de onverstandigheid van de bevolking door het beeld dat wordt geschetst vanwege dat 'soort mensen' die alle aandacht krijgen. Maar dit is natuurlijk niet representatief voor de gehele bevolking.


Elke stemmer heeft zijn ervaring en elke stemmer heeft unieke omstandigheden. Zo heeft ook elke stemmer zijn eigen kennis en eigen visie over onderwerpen. Is het de bedoeling van democratie dat de besluiten worden gemaakt door de hoge heren van Den Haag? Zijn zij werkelijk de 'experts' die altijd de juiste beslissingen maken? Alle gefaalde beloftes en schandalen zou genoeg moeten zeggen.


Ten slotte is Modern Nederland van mening dat zodra wij een directe vorm van democratie hebben en de bevolking werkelijk invloed kan uitoefenen op elk onderwerp, dat de de werkelijke macht die wij met z'n allen zullen gebruiken zal leiden tot veel meer interesse in de politiek. Er zal veel meer tijd worden gespendeerd op deze onderwerpen en gewapend met de oneindige kennis van de techniek zal er geen enkel onderwerp bestaan waar wij geen antwoord op zullen vinden. Wij hebben daar niet langer een 'volksvertegenwoordiger' voor nodig.